Kenkhuis Adviesgroep

De hypotheekrente stijgt?! Waar moet je op letten ..

De nieuwsberichten over de stijgende hypotheekrente vliegen je de laatste weken om de oren. De gemiddelde rente voor een hypotheek met een rentevast periode van 20 jaar met Nationale Hypotheek Garantie staat nu op ca 3,6%. Dit was natuurlijk een half jaar geleden nog ondenkbaar… Toch lijkt de stijging gelukkig wat af te vlakken. Zou dit het startschot zijn voor banken en geldverstrekkers om de hypotheekrente te verlagen? En in hoeverre merken we een stijging van de hypotheekrente eigenlijk in de portemonnee?

Gaan we dit merken in de portemonnee?

De hypotheekrente is sinds eind vorig jaar in een spurt naar boven gegaan, met als gevolg dat ook de (bruto) maandlasten van een hypotheek stijgen en de leencapaciteit iets afneemt. Gelukkig valt de toename van de maandlasten bij een annuïteitenhypotheek reuze mee. En dat komt door de renteaftrek; want als je meer aan rente betaalt, krijg je ook meer renteaftrek terug van de Belastingdienst. 

Een voorbeeld:

Een annuïteitenhypotheek a € 355.000,- met een rente van 1,65% en dezelfde hypotheek met een rente van 3,3%

Situatie met 1,65%: Bruto maandbedrag € 1.251 – terug te ontvangen renteaftrek a € 160,- geeft een netto maandlast van € 1.091,- per maand

Situatie met 3,3%: Bruto maandbedrag € 1.555,- terug te ontvangen renteaftrek a € 370,- geeft een netto maandlast van € 1.185,- per maand

Dus ondanks een renteverdubbeling stijgen je maandlasten netto met nog geen € 100,- per maand! 

Een annuïteitenhypotheek bestaat namelijk uit een gedeelte rente en een gedeelte aflossing. Bij een hogere rente neemt de aflossing in het maandelijkse bedrag af en dat drukt de toename van de netto maandlasten. Dus ondanks de hogere rente is er wel sprake van een behoorlijk dempend effect, gelukkig maar!

Stijgt de rente door?

Niemand heeft een glazen bol, maar in de huidige (onzekere) tijden met een oorlog in Oekraïne, de stijgende (gas)prijzen en de eventuele coronaperikelen is het niet waarschijnlijk dat we snel terugkeren naar het “oude niveau” van de hypotheekrente. Momenteel lijkt de hypotheekrente zich te stabiliseren en is de kans aanwezig dat de rente weer iets zal gaan dalen.

Waar moet je dan op letten?

Ben je van plan om op korte termijn een woning te kopen en heb je al een bestaande woning? Vraag dan bij je hypotheekadviseur of je je huidige (lage) rentecontract kunt meenemen. Als je een hypotheek hebt is dit vaak wel het geval! In deze situatie krijg je dan alleen voor je nieuwe (aanvullende) hypotheek een nieuwe rente. 
Laat je ook goed informeren of je een hypotheekofferte hebt op basis van “contractrente” of “dalrente”. Stel dat de rente toch weer gaat dalen dan daal je met een hypotheekofferte op basis van dalrente vaak geheel of gedeeltelijk mee. Vaak betaal je hier op voorhand wel 0,1% a 0,2% extra voor.

Wat is de huidige hypotheekrente voor 10 of 20 jaar vast?

Voor het meest actuele overzicht van de hypotheekrente: www.kenkhuisadviesgroep.nl/actuele-rente

Ben je op zoek naar een nieuwe droomwoning of ben je benieuwd of je kunt besparen op je maandelijkse woonlasten, bijvoorbeeld door verduurzaming? 

Bel ons gerust voor een vrijblijvend gesprek, hopelijk tot snel! Telefoonnummer: 0546 – 70 50 60

Kenkhuis Adviesgroep
Twentepoort Oost 16
7609 RG – Almelo

Email: info@kenkhuisadviesgroep.nl 

 

Persoonlijk en betrokken

Het kopen van een woning is vaak de grootste uitgave
in je leven. En betrouwbare adviseur die jou situatie begrijpt
en nét een stapje verder gaat. Dat is Kenkhuis Adviesgroep.
Vul het formulier in, we reageren binnen 8 uur.
Natuurlijk kun je ons ook altijd bellen.

Referenties
Wij vergelijken alle banken, dus ook jouw eigen bank!
Benieuwd naar al het nieuws binnen onze deuren?
En volg ons ook op de socials!
Copyright © 2024 Kenkhuis Adviesgroep